W czasie skupowania mleka od rolników, bierze się pod uwagę szereg parametrów, pozwalających szybko opisać jego jakość. Do tego celu służą profesjonalne urządzenia, dostarczane przez firmę Bentley Polska. Sprawdzają one zawartość tłuszczu i białka w pobranej próbce z dostarczanej partii towaru. Zliczają bakterie i komórki somatyczne. W ciągu kilku chwil podmiot skupujący mleko jest w stanie sprawdzić jego jakość i stopień przydatności do dalszego przetworzenia.
Bakterie i komórki somatyczne
Istnieją specjalne normy, które określają, jaka ilość komórek somatycznych i bakterii może znajdować się w mleku. Jeśli komórki somatyczne występują w znacznie wyższej ilości, niż dopuszcza to norma, najczęściej oznacza to chorobę zwierząt, a zwłaszcza problemy z ich gruczołami mlecznymi. Z kolei ilość bakterii w mililitrze mleka świadczy o tym, czy hodowca dba o czystość i czy nie doszło do skażenia produktu w czasie uboju albo transportu. To wszystko ma ogromne znaczenie dla przydatności mleka do dalszego przerobu a także określa jego bezpieczeństwo dla konsumentów.